petak, jun 21, 2019

Pet međunarodnih nagrada Milanovačkom pozorištu

Na 13. Internacionalnom festivalu amaterskog teatra, jednom od najprestižnijih pozorišnih festivala južne i jugoistočne Evrope koji je od 21. do 24. juna organizovan u Laktašima kod Banja Luke, Milanovačko pozorište  ostvarilo je neverovatan uspeh. U konkurenciji najboljih predstava iz Italije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine pozorište iz Gornjeg Milanovca osvojilo je čak pet međunarodnih nagrada.

Nagrada za najboljeg debitanta pripala je Milanu Aćimoviću za lik Pecaroša u predstavi ’’Dr Šuster’’. Po oceni žirija za izuzetnu hrabrost i nadahnuće da u osmoj deceniji života prvi put stane na scenu.

Nagrada za amatersku pozorišnu produkciju pripala je Milanovačkom pozorištu iz Gornjeg Milanovca, za predstavu ’’Doktor Šuster’’. ’’Mislimo da je ovo pozorište pravi primjer, u teškim vremenima za kulturu i umjetnost, kako se sa malim sredstvima, uz odlične ideje i realizaciju, može napraviti odlična predstava.’’ Ocenio je stručni žiri festivala u Laktašima.

Za istu predstavu Milanovačkog pozorišta, žiri je dodelio i nagradu Branku Kneževiću, za najbolju scenografiju sa obrazloženjem da, kako su naveli ’’Scenografija vrlo realistično dočarava dva prostora, kafane pored rijeke i stana doktora Šustera. Scenograf je tehničkom dovitljivošću vrlo suptilno odvojio ta dva prostora i omogućio scenografske promjene za veoma kratko vrijeme. ’’

Za ulogu Branka Bezdana u predstavi ’’Doktor Šuster’’ Aleksandru Avramoviću pripala je nagrada za glumačku kreaciju. Žiri je naveo da Aleksandar Avramović na vrlo ležeran, suptilan i dopadljiv način dočarava lik korumpiranog policijskog inspektora.

Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Drašku Obrenoviću za ulogu Doktora Šustera u istoimenoj predstavi. ’’Gospodin Draško sa svojih sedamdesetsedam godina svojom sceničnošću, posvećenošću i plemenitošću živi jedan sadržajan i emotivan lik. Scena u kojoj opisuje kako se susreo sam sa sobom je dragulj pozorišne umjetnosti. ’’ Istakao je u svojoj odluci stručni žiri 13. Internacionalnog festivala amaterskog teatra u Laktašima.

foto Milanovačko pozorište

Ostale dve prestižne nagrade Festivalapripale su pozorištima iz Trebinja, Beograda.

Trinaesti internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši  2018. je pokazao da parira kvalitetnim amaterskim festivalima u regionu. To dokazuje izbor predstava koje, u skladu sa vremenom, beskompromisno progovaraju o aktuelnim društvenim problemima. Ovakav program je rezultat odličnog selektorskog rada glumice Jovane Mirković.

’’Odluku za najbolju predstavu doneli smo jednoglasno. Žiri u sastavu Slađana Zrnić, Duško Mazalica i Igor Tešić, odlučio je da dodjeljivanjem nagrada motiviše i izdvoji ono što je zaista bilo najbolje na festivalu. Jedno delo se izdvojilo od ostalih sa svojom idejom, pravim autorskim konceptom, moćnim, aktuelnim i društveno angažovanim odnosom prema životu i pozorištu. Žiri nije mogao da ostane ravnodupšan na progovaranje mladog čoveka o svom problemu. Ova predstava ukazuje na put kojim današnja amaterska pozorišta trebaju da idu.’’ Obrazloženje je žirija.

Odlučeno je i da je za najbolja predstava u celini ’’Sumnja’’ Kulturne scene Male stvari i Gradskog pozorišta Trebinje iz Trebinja, Republika Srpska.