nedelja, jul 21, 2019

Najprestižnije glumačko priznanje

Branko Knežević krunisan ''Milivojevim šeširom'', glavnom nagradom festivala u Požarevcu.

Milanovačko pozoriše treći put osvaja najprestižnije glumačko priznanje.  Dodelom nagrada i gromkim aplauzom u čast pobednika završene su petnaeste amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” u Požarevcu.

Žiri koji su činili  glumac, Aleksandar Dunić, direktorka Istorijskog arhiva - Požarevac dr Jasmina Nikolić i advokat Dušan Šukljević jednoglasno, za najboljeg glumca festivala, proglasio je Branka Kneževića iz Gornjeg Milanovca. Knežević, je ovu nagradu zaslužio tumačeći ulogu Luke Labana, u predstavi “Profesionalac”, kultnoj drami Dušana Kovačevića. Nagradu je laureatu uručio Dragi Ivić, direktor požarevačkog Centra za kulturu, a u ime Komercijalne banke  prigodan poklon uručila je i Danijela Kostić Todić.

‘’Za to je potrebna velika glumačka, ali i ljudska zrelost’’ istakao je predsednik žirija, Aleksandar Dunić koji se zahvalio selektoru, direktoru Kulturnog centra u Požarevcu, Dragom Iviću, što je sastavio tako raznovrstan i zanimljiv umetnički program koji se kako je istakao kreće repertoarski od srpskih klasika do modernog dramskog stvaralaštva; tematski - od lažne elite , preko metaforičnog i slikovitog odnosa sudara kultura, sve do zadiranja u teme kao što su : najmračniji period dvadesetog veka i posvećenosti i dizanja na pijedestal dužnosti koje nas čine ljudima i izraza koji se kretao u rasponu od realistične glume, sa jasno napravljenim likovima, do likova sa blagim naznakama simbola, aluzija, groteske i pantomime.

‘’Profesionalac’’ Duška Kovačevića Kneževiću nije nepoznanica. U istoimenom filmu glumio je pevača, a kaže da ga je upravo druženje sa Batom Stojkovićem i Borom Todorovićem teralo da stalno brusi Luku Labana i ostale glumce.

Na ovogodišnjim susretima varoških pozorišta Srbije nagrada za slikovito kreiranje lika u predstavi ‘’Profesionalac’’ otišla je u ruke Predraga Lošića, koji je tumačio lik Teodora Teje Kraja.